Πιστοποιημένα
εκπαιδευτικά προγράμματα

Βιωματική & Θεωρητική Εκπαίδευση στην Δημιουργική Εποπτεία

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα 180 ωρών αναγνωρισμένο από το British Association of Dramatherapists. Απευθύνεται σε ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, σύμβουλους ψυχικής υγείας που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και τις δεξιότητες τους στην εποπτική ιδιότητα και σε όσους επιθυμούν να ειδικευτούν στον ρόλο του επόπτη. Τα μαθήματα ξεκινούν στις 14 Νοεμβρίου 2021 και λήγουν τον Οκτώβριο του 2023. Είναι κυρίως πρακτικά και βιωματικά και στηρίζονται στα σύγχρονα εκπαιδευτικά και ψυχοθεραπευτικά ερευνητικά και θεωρητικά δεδομένα. Οι διδακτικές ενότητες που ακολουθούν, είναι διάρκειας 30 ωρών η κάθε μία και παρουσιάζουν εν συντομία το θεωρητικό- βιωματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης- εξειδίκευσης στην εποπτεία με τεχνικές Δραματοθεραπείας-Παιγνιοθεραπείας. Η συμμετοχή των ενδιαφερομένων θα γίνει μετά από προσωπική συνέντευξη και απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν προχωρήσει ή να έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση τους στην ψυχοθεραπεία.

1η Ενότητα: “Τι είναι εποπτεία” (Τhe Supervision Task)

Σ’ αυτήν την ενότητα οι εκπαιδευόμενοι θα εξετάσουν τα διάφορα Δραματοθεραπευτικά και Παιγνιοθεραπευτικά μοντέλα εποπτείας. Είναι απαραίτητο να μάθουν να εποπτεύουν με μέσα πέρα από την λεκτική επικοινωνία.

• Τι είναι η επαγγελματική εποπτεία (Ιανουάριος)
• Πως συνάπτουμε το εποπτικό συμβόλαιο (Φεβρουάριος)
• Ομαδική και ατομική εποπτεία (Μάρτιος)
• Το τρίγωνο της εποπτείας (Απρίλιος, εδώ ξεκινά η πρώτη πρακτική 6 συνεδριών με έναν εποπτευόμενο για 3 μήνες)
Εποπτεία πρακτικής
• Μοντέλο Δραματοθεραπείας
Εποπτεία πρακτικής
• Μοντέλα εποπτείας από άλλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις
Εποπτεία πρακτικής

2η Ενότητα: “Η Διαδικασία της Εποπτείας” (Supervision Process)

Για την εισαγωγή σε αυτή την ενότητα είναι απαραίτητο οι εκπαιδευόμενοι να έχουν κάνει πρακτική εποπτείας για την οποία θα έχουν γράψει μία αναφορά. Σε αυτή την ενότητα η έμφαση θα δίδεται στη πρακτική δουλειά.

• Επαγγελματική ταυτότητα και ηθικές αξίες
Εποπτεία πρακτικής (Οκτώβριος)
• Οι δεξιότητες του επόπτη
Εποπτεία πρακτικής (Νοέμβριος)
• Δημιουργικά μοντέλα εποπτείας
Τι περιέχει η τσάντα του επόπτη
Εποπτεία πρακτικής (Δεκέμβριος)
• Η διαγνωστική ικανότητα του επόπτη
Εποπτεία πρακτικής (Ιανουάριος, εδώ ξεκινά η δεύτερη πρακτική 14 συνεδριών ανά δεκαπενθήμερο με ομάδα ή ατομικό)
• Οι ψυχικές διαταραχές στην πρωτοβάθμια φροντίδα
Εποπτεία πρακτικής (Φεβρουάριος)

3η Ενότητα: “Η Πρακτική της Εποπτείας” (Supervision Practice)

Σε αυτή την ενότητα οι εκπαιδευόμενοι θα παρουσιάσουν την δική τους ειδικότητα-προτίμηση στην εποπτεία και τους τρόπους που έχουν χρησιμοποιήσει.

• Μοντέλα εποπτείας: Επικέντρωση στον πελάτη – στον επόπτη – στην διαδικασία
Εποπτεία της πρακτικής (Μάρτιος)
• Ειδικές περιπτώσεις εποπτείας
Εποπτεία της πρακτικής (Απρίλιος)
• Εποπτεία πρακτικής με παραμύθια
Εποπτεία πρακτικής (Μάιος)
• Η σχέση του επόπτη και του εποπτευόμενου
Εποπτεία πρακτικής (Ιούνιος)
Εποπτεία με περιπτώσεις που περνάνε κρίση
Εποπτεία πρακτικής (Οκτώβριος)
• Επαγγελματική ταυτότητα και ηθικές αξίες
Εποπτεία πρακτικής( Νοέμβριος)
• Ο τερματισμός της εποπτικής διαδικασίας
Εποπτεία πρακτικής (Δεκέμβριος)

Θα διδάξουν οι:

Δρ. Κατερίνα Κουρούκλη Ρόμπερτσον

Ψυχοθεραπεύτρια-Δραματοθεραπεύτρια, Παιδαγωγός Ειδικής Αγωγής, PhD

Ψυχοθεραπεύτρια με Διδακτορικό στη Δραματοθεραπεία από το Πανεπιστήμιο Surrey της Αγγλίας και Ειδική Παιδαγωγός.

Είναι ιδρυτικό στέλεχος και υπεύθυνη σπουδών στο κέντρο «το Έρμα» και συντονίστρια θεραπευτικών ομάδων Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας. Πιστοποιημένη επόπτρια Δραματοθεραπευτών – Παιγνιοθεραπευτών και εξωτερικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο πρόγραμμα “Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία”.

Ιδρυτικό στέλεχος της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών, μέλος του British Association for Dramatherapists, μέλος του Health Professions Council, πιστοποιημένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ψυχοθεραπευτών (Ε. Α. Ρ.) Τέλος, συντονίστρια Μουσικοθεατρικής ομάδας ατόμων με αναπηρία του V.S.A. HELLAS.

Παπαδογεωργοπούλου Αφροδίτη

Παιγνιοθεραπεύτρια – Παιδαγωγός Ειδικής Αγωγής

Πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Παιγνιοθεραπείας (Ινστιτούτο Ελληνικής Εκπαίδευσης Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας, «Το Άθυρμα»). Έχει μετεκπαιδευτεί περαιτέρω στην Παιγνιοθεραπεία στη δημιουργική εποπτεία («ΕΡΜΑ»).  Έχει παρακολουθήσει μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στο University of California San Diego UCSD, USA με θέμα την κατανόηση κι ανάλυση του παιδικού σχεδίου. Είναι εκπαιδεύτρια στο Ψυχοθεραπευτικό και Εκπαιδευτικό κέντρο το “Ερμα”. Έγραψε το βιβλίο Παιγνιοθεραπείας “ Παιδιά -Πτυσσόμενα Τηλεσκόπια”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κοντύλι. Διαθέτει πολυετή επαγγελματική εμπειρία με άτομα με ειδικές ανάγκες (“Θεοτόκος”, “Περιβολάκι”, “VSA Hellas”, “Τμήματα Ένταξης Νηπιαγωγείων”…) καθώς και με παιδιά τοξικοεξαρτημένων ατόμων. Εργάζεται ιδιωτικά ως Παιγνιοθεραπεύτρια με παιδιά και ενήλικες. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών- Παιγνιοθεραπευτών(ΠΕΕΔΠ), όπου και διετέλεσε Γ. Γραμματέας του ΔΣ. Είναι πιστοποιημένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ψυχοθεραπευτών (Ε. Α. Ρ.)

Αντιγόνη Κεμερλίογλου

Ψυχολόγος- Παιγνιοθεραπεύρια, MSc

ΒSc in Psychology (University of La Verne, Athens Campus), MSc in Psychology & Health (University of Stirling, Scotland), MSc in Psychology of Education (Institute of Education, University of London), Μετεκπαίδευση στην Παιγνιοθεραπεία (Ελληνικό Ινστιτούτο Παιγνιοθεραπείας & Δραματοθεραπείας «Το Άθυρμα») ») και τη δημιουργική εποπτεία («ΕΡΜΑ»). Διαθέτει πολυετή διδακτική εμπειρία σε πανεπιστημιακά προγράμματα Βρετανικών και Αμερικανικών Κολλεγίων σε τομείς Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής. Έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με Κέντρα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στον τομέα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας πρόληψης. Εργάζεται ιδιωτικά ως Ψυχολόγος- Παιγνιοθεραπεύτρια με παιδιά και ενήλικες, ατομικά και ομαδικά. Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ) και της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών – Παιγνιοθεραπευτών.

Το κόστος συμμετοχής είναι 65 ευρώ μηνιαίως.