Ψυχοθεραπευτικό κέντρο
Παιγνιοθεραπεία

Παιγνιοθεραπεία

Η Παιγνιοθεραπεία είναι ένα είδος θεραπείας που στηρίζεται στη φυσική ανάγκη των παιδιών για παιχνίδι. Δίνει έμφαση στη λειτουργία και τον ρόλο που διαδραματίζει το παιχνίδι στην προετοιμασία του παιδιού στη ζωή. Το παιχνίδι είναι το φυσικό μέσο επικοινωνίας και έκφρασης με το οποίο τα παιδιά μαθαίνουν, εξερευνούν και ανακαλύπτουν τον κόσμο τους. Στην Παιγνιοθεραπεία τα παιδιά χρησιμοποιούν το παιχνίδι με βάση το δικό τους ρυθμό και τις δικές τους ανάγκες για να εκφράσουν συμβολικά τις ανησυχίες, τις επιθυμίες και τους φόβους τους.Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στο παιδί να εξωτερικεύσει τα συναισθήματα του, να τα αποδεχθεί και να τα κατανοήσει.

Στόχοι

Να βοηθήσει το παιδί:
• να ανακαλύψει το προσωπικό του δυναμικό
• να διευρύνει τους τρόπους δημιουργικής έκφρασης
• να ξεπεράσει συναισθηματικά τραύματα ή πιεστικές αλλαγές στη ζωή του
• να ξεπεράσει προβλήματα συμπεριφοράς ή συναισθηματικές δυσκολίες που παρεμβάλλονται στη φυσιολογική του ανάπτυξη ή δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητα του
• να εκφραστεί, να αναγνωρίσει συναισθήματα, να τα επεξεργαστεί και να βρει λύσεις.

Σε ποιούς απευθύνεται

Η Παιγνιοθεραπεία απευθύνεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας 3 έως 11 χρονών, ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ψυχοθεραπευτική μέθοδος για εφήβους. Απευθύνεται σε παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς, συναισθηματικές δυσκολίες, αναπτυξιακές διαταραχές, μαθησιακές και κοινωνικές δυσκολίες, τραυματικές εμπειρίες, διαζύγιο, πένθος κ.α.

Τρόποι Παρέμβασης

Η Παιγνιοθεραπεία λειτουργεί σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο ανάλογα μες τις ανάγκες του κάθε παιδιού.