Ψυχοθεραπευτικό κέντρο
δια βίου μάθησης

Πρόσωπα

Dr. Κατερίνα Κουρούκλη – Ρόμπερτσον

Dr. Κατερίνα Κουρούκλη – Ρόμπερτσον

Ψυχοθεραπεύτρια-Δραματοθεραπεύτρια, Παιδαγωγός Ειδικής Αγωγής, PhD

Ψυχοθεραπεύτρια με Διδακτορικό στη Δραματοθεραπεία από το Πανεπιστήμιο Surrey της Αγγλίας και Ειδική Παιδαγωγός.
Είναι ιδρυτικό στέλεχος και υπεύθυνη σπουδών στο κέντρο «το Έρμα» και συντονίστρια θεραπευτικών ομάδων Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας. Πιστοποιημένη επόπτρια Δραματοθεραπευτών – Παιγνιοθεραπευτών. και εξωτερικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο πρόγραμμα “Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία”.
Ιδρυτικό στέλεχος της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών, μέλος του British Association for Dramatherapists, μέλος του Health Professions Council, πιστοποιημένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ψυχοθεραπευτών (Ε. Α. Ρ.) Τέλος, συντονίστρια Μουσικοθεατρικής ομάδας ατόμων με αναπηρία του V.S.A. HELLAS.

Τατιάνα Ρόμπερτσον

Τατιάνα Ρόμπερτσον

Ψυχολόγος – Παιγνιοθεραπεύτρια, ΜΑ

Σπούδασε Ψυχολογία σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας και έχει άδεια εξάσκησης επαγγέλματος. Απέκτησε M.A. στην Παιγνιοθεραπεία στο Πανεπιστήμιο του Roehampton στο Λονδίνο. Έχει πολύχρονη πείρα στην Παιγνιοθεραπεία δουλεύοντας με παιδιά διαφορετικών ηλικιών.

• Πλήρες Μέλος της Βρετανικής Ένωσης Παιγνιοθεραπευτών (Β.A.P.T.)
• Πλήρες Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Παιγνιοθεραπευτών (P.T.I.)
• Πλήρες Μέλος της Ελληνικής Ένωσης Επαγγελματικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών.

Αφροδίτη Παπαδογεωργοπούλου

Αφροδίτη Παπαδογεωργοπούλου

Παιγνιοθεραπεύτρια – Παιδαγωγός Ειδικής Αγωγής

Πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Παιγνιοθεραπείας (Ινστιτούτο Ελληνικής Εκπαίδευσης Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας, «Το Άθυρμα»). Έχει παρακολουθήσει μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στο University of California San Diego UCSD, USA με θέμα την κατανόηση κι ανάλυση του παιδικού σχεδίου. Είναι εκπαιδεύτρια στο Ψυχοθεραπευτικό και Εκπαιδευτικό κέντρο το “Ερμα”. Έγραψε το βιβλίο Παιγνιοθεραπείας “ Παιδιά -Πτυσσόμενα Τηλεσκόπια”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κοντύλι. Διαθέτει πολυετή επαγγελματική εμπειρία με άτομα με ειδικές ανάγκες (“Θεοτόκος”, “Περιβολάκι”, “VSA Hellas”, “Τμήματα Ένταξης Νηπιαγωγείων”…) καθώς και με παιδιά τοξικοεξαρτημένων ατόμων. Εργάζεται ιδιωτικά ως Παιγνιοθεραπεύτρια με παιδιά και ενήλικες. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών- Παιγνιοθεραπευτών(ΠΕΕΔΠ), όπου και διετέλεσε Γ. Γραμματέας του ΔΣ. Είναι πιστοποιημένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ψυχοθεραπευτών (Ε. Α. Ρ.)

Δημήτρης Λύβας

Δημήτρης Λύβας

Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπευτής – Ομοιοπαθητικός

Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1995 έλαβε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής. Μετά το πέρας της ψυχοθεραπευτικής του εκπαίδευσης στο Ινστιτούτο Ομαδικής Ανάλυσης Αθηνών το 1997, συνέχισε ως συνεργάτης του θεραπευτικού και εκπαιδευτικού τμήματος του Ινστιτούτου καθώς και του Ανοικτού Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου.

Διετέλεσε Πρόεδρος και εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Ομαδικής Ανάλυσης Αθηνών στην Εθνική Εταιρεία Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (Ε.Ε.Ψ.Ε.) από το 1997 ως το 2004. Από το 2008 είναι εκπρόσωπος του Ινστιτούτου στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (Ε.F.P.P.). Συμμετέχει από το 1994 ως μέλος και αργότερα στο Διοικητικό Συμβούλιο του «Αντιστίγμα, Κίνηση για τα Δικαιώματα και τις Παραβιάσεις στο χώρο της Ψυχικής Υγείας». Είναι μέλος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και της Group Analytic Society International.

Τριανταφυλλιά Γαροφαλάκη

Τριανταφυλλιά Γαροφαλάκη

Παιδοψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια

Η Τριανταφυλλιά Γαροφαλάκη, είναι Παιδοψυχίατρος και Συστημική θεραπεύτρια Ζεύγους και Οικογένειας. Ειδικεύτηκε στην Παιδοψυχιατρική κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου. Έχει λάβει μέρος σε ημερίδες ως ομιλήτρια  ενώ συμμετέχει ως εισηγήτρια σε εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, γονείς ή παιδιά/εφήβους και διοργανώνονται από σχολικούς ή ιδιωτικούς φορείς. Διατηρεί ιατρείο στην Πετρούπολη.

Μπρέντα Μέλντραμ

Μπρέντα Μέλντραμ

Δραματοθεραπεύτρια – Παιγνιοθεραπεύτρια, MPhil

Διευθύντρια της εταιρείας Playing Matters Ltd., έναν εκπαιδευτικό οργανισμό με στόχο την εκπαίδευση των ενηλίκων με τεχνικές που ενισχύουν στα παιδιά την ικανότητα ναεκφράζονται. Εργάζεται ως Παιγνιοθεραπεύτρια και Δραματοθεραπεύτρια σε σχολεία του Νότιου Λονδίνου. Συμμετέχει στην επιτροπή έρευνας της Βρετανικής Ένωσης Παιγνιοθεραπευτών και είναι ενεργό μέλος των BACP και BPS.

Λουκία Μιχέλη

Λουκία Μιχέλη

Ψυχολόγος – Παιγνιοθεραπεύτρια

Απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στην Παιγνιοθεραπεία από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παιγνιοθεραπείας και Δραματοθεραπείας «Το Άθυρμα». Συμμετείχε στο πρόγραμμα «Εκπαίδευση Ψυχολόγων» του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, στο τμήμα διατροφικών διαταραχών. Υπήρξε επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας του δήμου Μύρινας, ενώ πλέον εργάζεται στο Κέντρο Πρόληψης του δήμου Αθηναίων. Είναι εξωτερική συνεργάτης του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Xωριών SOS Ελλάδος. Παράλληλα εργάζεται ως Παιγνιοθεραπεύτρια, με παιδιά και ενήλικες. Κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου και είναι μέλος της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών – Παιγνιοθεραπευτών.

Βενετία Μπενετή

Βενετία Μπενετή

Δραματοθεραπεύτρια – Ψυχοθεραπεύτρια

Πτυχιούχος του Ινστιτούτου Ελληνικής Εκπαίδευσης Δραματοθεραπείας & Παιγνιοθεραπείας «Το Άθυρμα». Πτυχιούχος Κοινωνιολογίας & Φιλολογίας του American College of Greece & University of Virginia, ΗΠΑ. Έχει ολοκληρώσει τριετές πρόγραμμα επιμόρφωσης της θεραπευτικής παρέμβασης «Ανάλυση Προσωπικού Γενεογράμματος». Μέλος της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών – Παιγνιοθεραπευτών(ΠΕΕΔΠ) & Πιστοποιημένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ψυχοθεραπευτών (Ε. Α. Ρ.)

Iωάννης Πίμπας

Iωάννης Πίμπας

Ψυχολόγος M.Sc.

Απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Συνεργάζεται για χρόνια με ευπαθείς κοινωνικά ομάδες με κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον το παιχνίδι και οι ψυχοεκπαιδευτικές μέθοδοι παρέμβασης όσον αφορά σε θέματα αυτοαντίληψης, κοινωνιοψυχολογικής σκέψης. Στο πλαίσιο αυτό, συντονίζει ομάδες κοινωνικών δεξιοτήτων και συναισθηματικής αγωγής για παιδιά & εφήβους με δυσκολίες μάθησης και επικοινωνίας.

Έχει δημοσιεύσει, συμμετάσχει και έχει παρουσιάσει εργασίες σε συνέδρια σχετικά με την Τέχνη και την Ψυχιατρική, τη Δραματοθεραπεία & την Παιγνιοθεραπεία και την Ειδική Αγωγή, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Παράλληλα ασχολείται με την επιμόρφωση – ψυχοεκπαίδευση επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας καθώς και την εποπτεία αυτών.

Έχει εκπαιδευτεί σε δομημένα προγράμματα παρέμβασης σε παιδιά με ΔΑΦ (PRT, PECS) και έχει παρακολουθήσει μετεκπαιδευτικά σεμινάρια όσον αφορά στη δραματοθεραπεία.

Σοφία Λιάκου

Σοφία Λιάκου

Αποφοίτησε με άριστα από την δραματική σχολή του ”Πειραικού Συνδέσμου”. Εχει κάνει μαθήματα κλασσικού τραγουδιού και σωματικού θεάτρου με δάσκαλο τον Α.Κουτρουμπή.

Εχει παρακολουθήσει σεμινάρια Αρχαίου Δράματος, θεατρικού παιχνιδιού με θέμα ”το θέατρο στην εκπαίδευση” με τον Σίμο Παπαδόπουλο. Το 2014-15 παρακολούθησε σειρά μαθημάτων με θέμα ”Κοινωνικές δεξιότητες και συναισθηματικής Αγωγή μέσω του παιχνιδιού”και συστήματος ORFF.

Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τούς με τούς σκηνοθέτες Π. Οικονομοπούλου, Ν. Κοντούρη, Σ. Λιβαθυνό, Α. Τομπούλη, Ν.Σακκαλίδη Α, Τσίχλη, Ε. Στιβανάκη, Ο. Ποζέλη, Β.Παπαδάκη,B.Παπαδημητράκη, B. Μαστρογγιάνη,S. Maanian Μ. Λαμπίρη κ. άλλους σε έργα κλασσικού, σύγχρονου ρεπερτορίου και θεάτρου της επινόησης [Devised]Ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας ΄΄Σμίλη”με σκηνοθέτη τον Β, Παγκουρέλη. Μέλος επίσης του θεάτρου δρόμου ”Helix” επί σειρά ετών έχει πάρει μέρος σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Εχει πάρει μέρος στην Ταινίες ”Ηνίοχος”, Delivery” και στην βραβευμένη ταινία μ.μήκους ”Προσευχή”.

Συμμετείχε σε θεατρικά και λογοτεχνικά κείμενα στη ΕΡΑ. Εχει διδάξει θέατρο στο 3ο και 6ο δημοτικό σχολείο Μοσχάτου και στο ΙΕΚ LE MONDE. Από το 2001 διδάσκει θέατρο σε παιδιά και εφήβους με νοητική στέρηση και αυτισμό στον Σύλλογο ”Ανθρωπος- Ελπίδα- Πολιτισμός” και δημιουργεί παραστάσεις.

Συνεργάζεται επίσης με το κέντρο ειδικών θεραπειών ”Ταξίδι στην Ανάπτυξη”κάνοντας θεατρικό παιχνίδι.

Σαλεσιώτη Διδώ

Σαλεσιώτη Διδώ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Αθήνα. Σπούδασε ψυχολογία, απέκτησε το πτυχίο Higher National Diploma For Care Practice και στη συνεχεία Bachelor of science in Psychological Studies στο PRESTON UNIVERSITY USA. Η μεταπτυχιακή της εξειδίκευση αφορά στην ψυχοθεραπευτική προσέγγιση της Δραματοθεραπείας (στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παιγνιοθεραπείας και Δραματοθεραπείας «Το Άθυρμα»).

Κατά την διάρκεια των σπουδών της και μετά το πέρας αυτών συνεργάστηκα με την Ψυχιατρική Κλινική Αθηνών «Δρομοκαΐτειο», με το Κέντρο Ημέρας για άτομα με ειδικές ανάγκες «ΕΣΤΙΑ», με το πρόγραμμα Άλφα του ΚΕΘΕΑ για άτομα εξαρτημένα από το αλκοόλ και τέλος με το Κέντρο Ειδικής Αγωγής «λέξις κ πράξις».
Σήμερα διατηρεί το δικό της χώρο ψυχοθεραπείας δουλεύοντας ατομικά και ομαδικά με παιδιά και ενήλικες . Είναι μέλος του Δ.Σ της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών – Παιγνιοθεραπευτών.

Ελένη Φρανζέτη

Ελένη Φρανζέτη

Ψυχολόγος – Παιγνιοθεραπεύτρια

Ολοκληρώνοντας τις αρχικές πενταετείς  σπουδές της στην ψυχολογία και την ειδική αγωγή ξεκίνησε την πρακτική της άσκηση  στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής στη μονάδα βραχείας νοσηλείας και στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στο τετραετές πρόγραμμα παιγνιοθεραπείας στο Άθυρμα ,παράλληλα εξειδικεύτηκε περαιτέρω στις μαθησιακές δυσκολίες και τη δυσλεξία με διετή εκπαίδευση.
Έχει εικοσαετή και πλέον  εργασιακή εμπειρία με παιδιά σε δομές και πλαίσια ειδικής αγωγής ως υπεύθυνη προγραμμάτων παιγνιοθεραπείας. Τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε με δήμο της Αττικής  σαν σύμβουλος -επόπτης επίβλεψης του παιδαγωγικού έργου των παιδικών σταθμών. Πρόσφατα  ολοκλήρωσε μετεκπαίδευση στο παιδικό ιχνογράφημα και  διετή εκπαίδευση πάνω στη δημιουργική εποπτεία ψυχοθεραπευτών. Τέλος είναι μέλος του συλλόγου  της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Παιγνιοθεραπευτών και Δραματοθεραπευτών.

Κατερίνα Πουρνάρα

Κατερίνα Πουρνάρα

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Πτυχιούχος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ειδ. Παιγνιοθεραπεύτρια. Μετεκπαιδεύτηκε στη Συμβουλευτική Παιδιών και Εφήβων και στον συντονισμό Σχολών Γονέων. Διαθέτει πολυετή εμπειρία σε Κέντρα Ειδικών Θεραπειών στα πλαίσια θεραπείας παιδιών και εφήβων και συμβουλευτικής γονέων. Συνεργάζεται επί σειρά ετών με δημόσιες και ιδιωτικές Δομές Προσχολικής Ηλικίας με αντικείμενο την πρόληψη, την συμβουλευτική και την υποστήριξη παιδιών, γονέων και παιδαγωγών. Έχει εργαστεί σε κοινωνικές δομές, στα πλαίσια υποστήριξης δημοτών σε Κοινωνικές Υπηρεσίες. Ασχολείται με τη συγγραφή θεραπευτικών παραμυθιών , εκδίδοντας το 2011 το πρώτο ηλεκτρονικό παραμύθι σε συνεργασία με τα Κέντρα Ανάπτυξης Παιδιού, ikid. Εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια με παιδιά και ενήλικες. Διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και είναι μέλος του Συλλόγου Ψυχολόγων.

 

Γιώργος Θεοδωρόπουλος

Γιώργος Θεοδωρόπουλος

Δραματοθεραπευτής & Κλινικός Επόπτης μέσω των δημιουργικών τεχνών

Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος είναι Δραματοθεραπευτής και Κλινικός Επόπτης μέσω των δημιουργικών τεχνών. Κατέχει Μάστερ στη Δραματοθεραπεία από το University of London και Δίπλωμα στη Κλινική Εποπτεία από το CAST ( Creative Arts Supervision Training).
Στο παρελθόν διέμενε στην Αγγλία, όπου δούλεψε σαν Δραματοθεραπευτής σε διάφορες σχολικές μονάδες με παιδιά και εφήβους που παρουσίαζαν ποικίλες ανάγκες κοινωνικής, συναισθηματικής και ψυχικής υγείας. Επίσης εργάστηκε για το Αγγλικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) σαν Senior Creative Arts therapist δουλεύοντας σε φυλακές κατηγορίας Β με Προσωπικές Διαταραχές (Personality Disorders).
Επί του παρόντος μένει μόνιμα στην Αθήνα, όπου συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Θεραπείας Γαληνός δουλεύοντας με παιδιά και έφηβους και παρέχει κλινική εποπτεία σε μεταφράστριες στη ΜΚΟ Melissa. Παράλληλα διατηρεί ιδιωτική πρακτική Ψυχοθεραπείας και Κλινικής Εποπτείας.
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη χρήση της αφήγησης και διαδραμάτισης μύθων και ιστοριών με θεραπευτικό σκοπό. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε διάφορα Ευρωπαϊκά σεμινάρια και εκπαιδευτικές ημερίδες, με πιο πρόσφατο το σεμινάριο που έδωσε στο συνέδριο της Βρετανικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών (BADth). Είναι ενεργό μέλος του HCPC και BADth.
Από τον Οκτώβριο του 2021 ο Γιώργος συνεργάζεται με το Herma ως επόπτης και καθηγητής.

 

Μαρία Τερζάκη

Μαρία Τερζάκη

Θεατροπαιδαγωγός, Ηθοποιός, Μουσικός

Έχει σπουδάσει Κινηματογράφο, Αγγλική Φιλολογία και Θέατρο στην Ελλάδα και την Αγγλία. Έχει παρακολουθήσει θεατρικά εργαστήρια με τους Roberta Carreri και Torgeir Wethal, Μίρκα Γεμετζάκη, Kathleen Gallaher, Thomas Richards κ.α. Έχει εξειδικευτεί στο Θέατρο στην Εκπαίδευση με τους τον Chris Cooper και Πέγκυ Στεφανίδου. Είναι εκπαιδευόμενη Δραματορθεραπεύτρια από το 2019 στο Ψυχοθεραπευτικό και Εκπαιδευτικό κέντρο δια βίου μάθησης, «το Έρμα». Παράλληλα έχει κάνει τετραετή εκπαίδευση στη Βυζαντινή Μουσική, μαθήματα τραγουδιού, κρουστών, Body Percussion κ.α. Διδάσκει θέατρο σε παιδιά και εφήβους σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο και το Play. Σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα και δραματοποιημένες αφηγήσεις που απευθύνονται κυρίως σε παιδιά σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, βιβλιοθήκες, σχολεία και φεστιβάλ. Από το 2012 είναι μόνιμος συνεργάτης του Μουσείου Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας. Έχει επίσης συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή, Το Ίδρυμα Θεοχαράκη, τη Βιβλιοθήκη του ΠΙΟΠ κ.α. Έχει πάρει μέρος σε θεατρικές παραστάσεις ως ηθοποιός ή και σκηνοθέτης κάποιες από αυτές είναι: «Η Ωραία και το Τέρας στη μαγεμένη πολιτεία» σκην. Α. Βασιλοπούλου, ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης 2006, «Υπάρχουν και καλοί γίγαντες», σκην. Μ. Σαντοριναίος, Θέατρο Φούρνος 2008-2009, «Ακαλακούπμα» Κινητήρας Στούντιο 2010- 2011, «Ο γάιδαρος ο Μένιος ο Παραχαϊδεμένος» σκην. Γ. Μπινιάρης, 2012, «Οι Μύθοι του Αισώπου» σε φεστιβάλ και σχολεία 2011- 2014, «Κοντσέρτο για Λύκους και Κοντραμπάσο» Κινητήρας Στούντιο. 2015- 2018, «Μια Κόρα αφηγείται», 2018- 2020, «Παραμυθένια Λόγια στο Μαντήλι», 2017-2020, «Ο Φίλος μου ο Τζιμ» Ίδρυμα Θεοχαράκη 2019-2020.

Από το 2004 εργάζεται επίσης ως επαγγελματίας μουσικός συμμετέχοντας σε διάφορα σχήματα σμυρναίικης και παραδοσιακής μουσικής (τραγούδι, κρουστά, ούτι, κιθάρα). Διδάσκει το μάθημα «ΧορΌδία», στο Loop Dance Lab όπου συνδυάζεται το παραδοσιακό τραγούδι με τον χορό. Το 2018 ίδρυσε την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Θεάτρου ΑΡΝΙΤΣΙ ΜΠΙΤΣΙ.

 

Μαρίνα Σκορδά

Μαρίνα Σκορδά

Ψυχολόγος – MSc Σχολικής Ψυχολογίας – Ειδ. Παιγνιοθεραπεύτρια

Σπούδασε Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε MSc στη Σχολική Ψυχολογία. Διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου. Ολοκληρώνει τις σπουδές της στο Ψυχοθεραπευτικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο Δια Βίου Μάθησης το ‘ΕΡΜΑ’. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στην ειδική αγωγή, στην αξιολόγηση μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες, στο σχεδιασμό εξατομικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, στην υποστήριξη της σχολικής κοινότητας μέσα από την εφαρμογή προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης, τη διαλεκτική συμβουλευτική, τη συμβουλευτική γονέων και την υποστήριξη του έργου του εκπαιδευτικού. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων και έχει διδάξει ψυχολογία σε φορείς μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης (Δ.Ι.Ε.Κ., Κ.Δ.Β.Μ., κολλέγια). Τα τελευταία έτη εργάζεται ιδιωτικά ως ειδικευόμενη Παιγνιοθεραπεύτρια με παιδιά, εφήβους και ενήλικες, ενώ δραστηριοποιείται και στη συμβουλευτική οικογένειας. Η αγάπη της για την παιγνιοθεραπεία και τη δραματοθεραπεία, την οδήγησε στη συνέχιση των σπουδών της στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Φιλοσοφία και Τέχνες. 

Τσουκαλά Αιμιλιάνα

Τσουκαλά Αιμιλιάνα

Γενήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Ζάκυνθο. Πτυχιούχος του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και ειδ. Δραματοθεραπεύτρια στο Ψυχοθεραπευτικό κέντρο δια βίου μάθησης Έρμα. To 2017 ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της στην Vinyasa Yoga (200h) και είναι πιστοποιημένη δασκάλα από την Yoga Alliance.Από τότε εργάζεται ως δασκάλα yoga σε studio της Αθήνας διδάσκοντας σε διάφορους πληθυσμούς σε ομαδικό ατομικό επίπεδο(άτομα με σκλήρυνση κατα πλάκας, έγκυες, εφήβους,κ.ά), ενώ παράλληλα συνεχίζει τις σπουδές της ολοκληρώνοντας τις 500η εκπαίδευσης yoga .Είναι μέλος της εκπαιδευτικής ομάδας δασκάλων του Evergreen Yoga Studios όπου παραδίδει σεμινάρια σε σχέση με την ψυχολογία της Yoga και στα σεμινάριά της παντρεύει την σωματικότητα της Yoga με την Δραματοθεραπεία, καθώς ο συνδυασμός τους μπορεί να φέρει το άτομο σε επαφή με τα βαθύτερα επίπεδα του ασυνείδητου.Έχει ασχοληθεί με τον σύγχρονο χορό, έχει παρακολουθήσει ποικίλα σεμινάρια πάνω στο σωματικό θέατρο και το butoh καθώς και στο θέατρο στην εκπαίδευση. Έχει υπάρξει μέλος τoυ θεατρικού εργαστηρίου της ομάδας C for Circus ως ηθοποιός και έχει εργαστεί ως εμψυχώτρια καθοδηγώντας θεατρικά εργαστήρια για παιδιά. Εργάζεται ιδιωτικά ως Δραματοθεραπεύτρια.

Ελπίδα Μαρίνου

Ελπίδα Μαρίνου

Ψυχοθεραπεύτρια – Ειδ. Δραματοθεραπεύτρια, Παιδαγωγός Ειδικής Αγωγής (MSc)

Σπούδασε στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (κατεύθυνση Ψυχολογίας) στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια απέκτησε MSc στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Παράλληλα, είναι ειδ. Δραματοθεραπεύτρια στο Ψυχοθεραπευτικό και Εκπαιδευτικό κέντρο Δια Βίου Μάθησης «το Έρμα» και αποτελεί μέλος της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Παιγνιοθεραπευτών και Δραματοθεραπευτών. Ακόμη, έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων γύρω από την Ψυχολογία και την Ψυχοθεραπεία με πιο πρόσφατα το «Παιδικό Τραύμα: πρακτικές υποστήριξης στο σχολείο και την οικογένεια» από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και το «Child Protection: Children’s Rights in Theory and Practice» από το HarvardX. Τέλος, είναι Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων.

Έχει εργαστεί σε πλαίσια με ευάλωτες ομάδες πληθυσμού παρέχοντας συνεδρίες Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης, όπως την ΑΜΚΕ Εξέλιξη Ζωής, τα Παιδικά Χωριά SOS Βάρης, τη Στέγη Θηλέων ο Άγιος Αλέξανδρος (πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) και το Φιλανθρωπικό Σωματείο Κάριτας Αθήνας (πρόγραμμα Εστία χρηματοδοτούμενο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες). Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ιδιωτικά και παράλληλα συνεργάζεται με χώρους Ψυχοθεραπείας και Ειδικής Αγωγής πραγματοποιώντας Ψυχοθεραπευτικές και Ψυχοεκπαιδευτικές συνεδρίες μέσω παιχνιδιού και θεάτρου σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Καπράλου Παναγιώτα

Καπράλου Παναγιώτα

Πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ειδ. Δραματοθεραπεύτρια στο Ψυχοθεραπευτικό και Εκπαιδευτικό κέντρο Δια Βίου Μάθησης “Έρμα”. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως συνοδός παράλληλης στήριξης σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία και έχει διδάξει Κοινωνιολογία σε ποικίλα πλαίσια. Εκπαιδεύτηκε στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων σχετικά με την ψυχοθεραπεία καθώς και σεμινάρια ποίησης, αυτόματης γραφής και θεατρικού αυτοσχεδιασμού. Πρόσφατα υπήρξε συντονίστρια βιωματικού εργαστηρίου Δραματοθεραπείας στα πλαίσια της 11ης Διαδικτυακής ημερίδας της ΕΕΨΕ με θέμα “Η συμβολή της Ψυχοθεραπείας στο ατομικό και συλλογικό τραύμα”. Συνεργάζεται εθελοντικά με την Συνύπαρξη, Δίκτυο Δωρεάν Ψυχολογικής Υποστήριξης και Πολιτισμού. Εργάζεται ιδιωτικά ως Δραματοθεραπεύτρια.

 

Πρόσωπα

Dr. Κατερίνα Κουρούκλη – Ρόμπερτσον

Ψυχοθεραπεύτρια-Δραματοθεραπεύτρια, Παιδαγωγός Ειδικής Αγωγής, PhD

Ψυχοθεραπεύτρια με Διδακτορικό στη Δραματοθεραπεία από το Πανεπιστήμιο Surrey της Αγγλίας και Ειδική Παιδαγωγός.

Είναι ιδρυτικό στέλεχος και υπεύθυνη σπουδών στο κέντρο «το Έρμα» και συντονίστρια θεραπευτικών ομάδων Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας. Πιστοποιημένη επόπτρια Δραματοθεραπευτών – Παιγνιοθεραπευτών. και εξωτερικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο πρόγραμμα “Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία”.

Ιδρυτικό στέλεχος της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών, μέλος του British Association for Dramatherapists, μέλος του Health Professions Council, πιστοποιημένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ψυχοθεραπευτών (Ε. Α. Ρ.) Τέλος, συντονίστρια Μουσικοθεατρικής ομάδας ατόμων με αναπηρία του V.S.A. HELLAS.

Dr. Κατερίνα Κουρούκλη – Ρόμπερτσον

Τατιάνα Ρόμπερτσον

Ψυχολόγος – Παιγνιοθεραπεύτρια, ΜΑ

Σπούδασε Ψυχολογία σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας και έχει άδεια εξάσκησης επαγγέλματος. Απέκτησε M.A. στην Παιγνιοθεραπεία στο Πανεπιστήμιο του Roehampton στο Λονδίνο. Έχει πολύχρονη πείρα στην Παιγνιοθεραπεία δουλεύοντας με παιδιά διαφορετικών ηλικιών.

• Πλήρες Μέλος της Βρετανικής Ένωσης Παιγνιοθεραπευτών (Β.A.P.T.)

• Πλήρες Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Παιγνιοθεραπευτών (P.T.I.)

• Πλήρες Μέλος της Ελληνικής Ένωσης Επαγγελματικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών.

Τατιάνα Ρόμπερτσον

Αφροδίτη Παπαδογεωργοπούλου

Παιγνιοθεραπεύτρια – Παιδαγωγός Ειδικής Αγωγής

Πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Παιγνιοθεραπείας (Ινστιτούτο Ελληνικής Εκπαίδευσης Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας, «Το Άθυρμα»). Έχει παρακολουθήσει μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στο University of California San Diego UCSD, USA με θέμα την κατανόηση κι ανάλυση του παιδικού σχεδίου. Είναι εκπαιδεύτρια στο Ψυχοθεραπευτικό και Εκπαιδευτικό κέντρο το “Ερμα”. Έγραψε το βιβλίο Παιγνιοθεραπείας “ Παιδιά -Πτυσσόμενα Τηλεσκόπια”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κοντύλι. Διαθέτει πολυετή επαγγελματική εμπειρία με άτομα με ειδικές ανάγκες (“Θεοτόκος”, “Περιβολάκι”, “VSA Hellas”, “Τμήματα Ένταξης Νηπιαγωγείων”…) καθώς και με παιδιά τοξικοεξαρτημένων ατόμων. Εργάζεται ιδιωτικά ως Παιγνιοθεραπεύτρια με παιδιά και ενήλικες. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών- Παιγνιοθεραπευτών(ΠΕΕΔΠ), όπου και διετέλεσε Γ. Γραμματέας του ΔΣ. Είναι πιστοποιημένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ψυχοθεραπευτών (Ε. Α. Ρ.)

Αφροδίτη Παπαδογεωργοπούλου

Δημήτρης Λύβας

Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπευτής – Ομοιοπαθητικός

Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1995 έλαβε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής. Μετά το πέρας της ψυχοθεραπευτικής του εκπαίδευσης στο Ινστιτούτο Ομαδικής Ανάλυσης Αθηνών το 1997, συνέχισε ως συνεργάτης του θεραπευτικού και εκπαιδευτικού τμήματος του Ινστιτούτου καθώς και του Ανοικτού Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου.

Διετέλεσε Πρόεδρος και εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Ομαδικής Ανάλυσης Αθηνών στην Εθνική Εταιρεία Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (Ε.Ε.Ψ.Ε.) από το 1997 ως το 2004. Από το 2008 είναι εκπρόσωπος του Ινστιτούτου στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (Ε.F.P.P.). Συμμετέχει από το 1994 ως μέλος και αργότερα στο Διοικητικό Συμβούλιο του «Αντιστίγμα, Κίνηση για τα Δικαιώματα και τις Παραβιάσεις στο χώρο της Ψυχικής Υγείας». Είναι μέλος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και της Group Analytic Society International.

Δημήτρης Λύβας

Τριανταφυλλιά Γαροφαλάκη

Παιδοψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια

Η Τριανταφυλλιά Γαροφαλάκη, είναι Παιδοψυχίατρος και Συστημική θεραπεύτρια Ζεύγους και Οικογένειας. Ειδικεύτηκε στην Παιδοψυχιατρική κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου. Έχει λάβει μέρος σε ημερίδες ως ομιλήτρια ενώ συμμετέχει ως εισηγήτρια σε εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, γονείς ή παιδιά/εφήβους και διοργανώνονται από σχολικούς ή ιδιωτικούς φορείς. Διατηρεί ιατρείο στην Πετρούπολη.

Τριανταφυλλιά Γαροφαλάκη

Μπρέντα Μέλντραμ

Δραματοθεραπεύτρια – Παιγνιοθεραπεύτρια, MPhil

Διευθύντρια της εταιρείας Playing Matters Ltd., έναν εκπαιδευτικό οργανισμό με στόχο την εκπαίδευση των ενηλίκων με τεχνικές που ενισχύουν στα παιδιά την ικανότητα ναεκφράζονται. Εργάζεται ως Παιγνιοθεραπεύτρια και Δραματοθεραπεύτρια σε σχολεία του Νότιου Λονδίνου. Συμμετέχει στην επιτροπή έρευνας της Βρετανικής Ένωσης Παιγνιοθεραπευτών και είναι ενεργό μέλος των BACP και BPS.

Μπρέντα Μέλντραμ

Λουκία Μιχέλη

Ψυχολόγος – Παιγνιοθεραπεύτρια

Απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στην Παιγνιοθεραπεία από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παιγνιοθεραπείας και Δραματοθεραπείας «Το Άθυρμα». Συμμετείχε στο πρόγραμμα «Εκπαίδευση Ψυχολόγων» του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, στο τμήμα διατροφικών διαταραχών. Υπήρξε επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας του δήμου Μύρινας, ενώ πλέον εργάζεται στο Κέντρο Πρόληψης του δήμου Αθηναίων. Είναι εξωτερική συνεργάτης του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Xωριών SOS Ελλάδος. Παράλληλα εργάζεται ως Παιγνιοθεραπεύτρια, με παιδιά και ενήλικες. Κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου και είναι μέλος της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών – Παιγνιοθεραπευτών.

Λουκία Μιχέλη

Βενετία Μπενετή

Δραματοθεραπεύτρια – Ψυχοθεραπεύτρια

Πτυχιούχος του Ινστιτούτου Ελληνικής Εκπαίδευσης Δραματοθεραπείας & Παιγνιοθεραπείας «Το Άθυρμα». Πτυχιούχος Κοινωνιολογίας & Φιλολογίας του American College of Greece & University of Virginia, ΗΠΑ. Έχει ολοκληρώσει τριετές πρόγραμμα επιμόρφωσης της θεραπευτικής παρέμβασης «Ανάλυση Προσωπικού Γενεογράμματος». Μέλος της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών – Παιγνιοθεραπευτών(ΠΕΕΔΠ) & Πιστοποιημένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ψυχοθεραπευτών (Ε. Α. Ρ.)

Βενετία Μπενετή

Iωάννης Πίμπας

Ψυχολόγος M.Sc.

Απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Συνεργάζεται για χρόνια με ευπαθείς κοινωνικά ομάδες με κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον το παιχνίδι και οι ψυχοεκπαιδευτικές μέθοδοι παρέμβασης όσον αφορά σε θέματα αυτοαντίληψης, κοινωνιοψυχολογικής σκέψης. Στο πλαίσιο αυτό, συντονίζει ομάδες κοινωνικών δεξιοτήτων και συναισθηματικής αγωγής για παιδιά & εφήβους με δυσκολίες μάθησης και επικοινωνίας.

Έχει δημοσιεύσει, συμμετάσχει και έχει παρουσιάσει εργασίες σε συνέδρια σχετικά με την Τέχνη και την Ψυχιατρική, τη Δραματοθεραπεία & την Παιγνιοθεραπεία και την Ειδική Αγωγή, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Παράλληλα ασχολείται με την επιμόρφωση – ψυχοεκπαίδευση επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας καθώς και την εποπτεία αυτών.

Έχει εκπαιδευτεί σε δομημένα προγράμματα παρέμβασης σε παιδιά με ΔΑΦ (PRT, PECS) και έχει παρακολουθήσει μετεκπαιδευτικά σεμινάρια όσον αφορά στη δραματοθεραπεία.

Iωάννης Πίμπας

Σοφία Λιάκου

Αποφοίτησε με άριστα από την δραματική σχολή του ”Πειραικού Συνδέσμου”. Εχει κάνει μαθήματα κλασσικού τραγουδιού και σωματικού θεάτρου με δάσκαλο τον Α.Κουτρουμπή.

Εχει παρακολουθήσει σεμινάρια Αρχαίου Δράματος, θεατρικού παιχνιδιού με θέμα ”το θέατρο στην εκπαίδευση” με τον Σίμο Παπαδόπουλο. Το 2014-15 παρακολούθησε σειρά μαθημάτων με θέμα ”Κοινωνικές δεξιότητες και συναισθηματικής Αγωγή μέσω του παιχνιδιού”και συστήματος ORFF.

Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τούς με τούς σκηνοθέτες Π. Οικονομοπούλου, Ν. Κοντούρη, Σ. Λιβαθυνό, Α. Τομπούλη, Ν.Σακκαλίδη Α, Τσίχλη, Ε. Στιβανάκη, Ο. Ποζέλη, Β.Παπαδάκη,B.Παπαδημητράκη, B. Μαστρογγιάνη,S. Maanian Μ. Λαμπίρη κ. άλλους σε έργα κλασσικού, σύγχρονου ρεπερτορίου και θεάτρου της επινόησης [Devised]Ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας ΄΄Σμίλη”με σκηνοθέτη τον Β, Παγκουρέλη. Μέλος επίσης του θεάτρου δρόμου ”Helix” επί σειρά ετών έχει πάρει μέρος σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Εχει πάρει μέρος στην Ταινίες ”Ηνίοχος”, Delivery” και στην βραβευμένη ταινία μ.μήκους ”Προσευχή”.

Συμμετείχε σε θεατρικά και λογοτεχνικά κείμενα στη ΕΡΑ. Εχει διδάξει θέατρο στο 3ο και 6ο δημοτικό σχολείο Μοσχάτου και στο ΙΕΚ LE MONDE. Από το 2001 διδάσκει θέατρο σε παιδιά και εφήβους με νοητική στέρηση και αυτισμό στον Σύλλογο ”Ανθρωπος- Ελπίδα- Πολιτισμός” και δημιουργεί παραστάσεις.

Συνεργάζεται επίσης με το κέντρο ειδικών θεραπειών ”Ταξίδι στην Ανάπτυξη”κάνοντας θεατρικό παιχνίδι.

Σοφία Λιάκου

Σαλεσιώτη Διδώ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Αθήνα. Σπούδασε ψυχολογία, απέκτησε το πτυχίο Higher National Diploma For Care Practice και στη συνεχεία Bachelor of science in Psychological Studies στο PRESTON UNIVERSITY USA. Η μεταπτυχιακή της εξειδίκευση αφορά στην ψυχοθεραπευτική προσέγγιση της Δραματοθεραπείας (στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παιγνιοθεραπείας και Δραματοθεραπείας «Το Άθυρμα»).

Κατά την διάρκεια των σπουδών της και μετά το πέρας αυτών συνεργάστηκα με την Ψυχιατρική Κλινική Αθηνών «Δρομοκαΐτειο», με το Κέντρο Ημέρας για άτομα με ειδικές ανάγκες «ΕΣΤΙΑ», με το πρόγραμμα Άλφα του ΚΕΘΕΑ για άτομα εξαρτημένα από το αλκοόλ και τέλος με το Κέντρο Ειδικής Αγωγής «λέξις κ πράξις».

Σήμερα διατηρεί το δικό της χώρο ψυχοθεραπείας δουλεύοντας ατομικά και ομαδικά με παιδιά και ενήλικες . Είναι μέλος του Δ.Σ της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών – Παιγνιοθεραπευτών.

Σαλεσιώτη Διδώ

Ελένη Φρανζέτη

Ψυχολόγος – Παιγνιοθεραπεύτρια

Ολοκληρώνοντας τις αρχικές πενταετείς  σπουδές της στην ψυχολογία και την ειδική αγωγή ξεκίνησε την πρακτική της άσκηση  στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής στη μονάδα βραχείας νοσηλείας και στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στο τετραετές πρόγραμμα παιγνιοθεραπείας στο Άθυρμα ,παράλληλα εξειδικεύτηκε περαιτέρω στις μαθησιακές δυσκολίες και τη δυσλεξία με διετή εκπαίδευση.

Έχει εικοσαετή και πλέον  εργασιακή εμπειρία με παιδιά σε δομές και πλαίσια ειδικής αγωγής ως υπεύθυνη προγραμμάτων παιγνιοθεραπείας. Τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε με δήμο της Αττικής  σαν σύμβουλος -επόπτης επίβλεψης του παιδαγωγικού έργου των παιδικών σταθμών. Πρόσφατα  ολοκλήρωσε μετεκπαίδευση στο παιδικό ιχνογράφημα και  διετή εκπαίδευση πάνω στη δημιουργική εποπτεία ψυχοθεραπευτών. Τέλος είναι μέλος του συλλόγου  της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Παιγνιοθεραπευτών και Δραματοθεραπευτών.

Σαλεσιώτη Διδώ

Κατερίνα Πουρνάρα

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Πτυχιούχος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ειδ. Παιγνιοθεραπεύτρια. Μετεκπαιδεύτηκε στη Συμβουλευτική Παιδιών και Εφήβων και στον συντονισμό Σχολών Γονέων. Διαθέτει πολυετή εμπειρία σε Κέντρα Ειδικών Θεραπειών στα πλαίσια θεραπείας παιδιών και εφήβων και συμβουλευτικής γονέων. Συνεργάζεται επί σειρά ετών με δημόσιες και ιδιωτικές Δομές Προσχολικής Ηλικίας με αντικείμενο την πρόληψη, την συμβουλευτική και την υποστήριξη παιδιών, γονέων και παιδαγωγών. Έχει εργαστεί σε κοινωνικές δομές, στα πλαίσια υποστήριξης δημοτών σε Κοινωνικές Υπηρεσίες. Ασχολείται με τη συγγραφή θεραπευτικών παραμυθιών , εκδίδοντας το 2011 το πρώτο ηλεκτρονικό παραμύθι σε συνεργασία με τα Κέντρα Ανάπτυξης Παιδιού, ikid. Εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια με παιδιά και ενήλικες. Διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και είναι μέλος του Συλλόγου Ψυχολόγων.

Κατερίνα Πουρνάρα

Γιώργος Θεοδωρόπουλος

Δραματοθεραπευτής & Κλινικός Επόπτης μέσω των δημιουργικών τεχνών

Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος είναι Δραματοθεραπευτής και Κλινικός Επόπτης μέσω των δημιουργικών τεχνών. Κατέχει Μάστερ στη Δραματοθεραπεία από το University of London και Δίπλωμα στη Κλινική Εποπτεία από το CAST ( Creative Arts Supervision Training).
Στο παρελθόν διέμενε στην Αγγλία, όπου δούλεψε σαν Δραματοθεραπευτής σε διάφορες σχολικές μονάδες με παιδιά και εφήβους που παρουσίαζαν ποικίλες ανάγκες κοινωνικής, συναισθηματικής και ψυχικής υγείας. Επίσης εργάστηκε για το Αγγλικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) σαν Senior Creative Arts therapist δουλεύοντας σε φυλακές κατηγορίας Β με Προσωπικές Διαταραχές (Personality Disorders).
Επί του παρόντος μένει μόνιμα στην Αθήνα, όπου συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Θεραπείας Γαληνός δουλεύοντας με παιδιά και έφηβους και παρέχει κλινική εποπτεία σε μεταφράστριες στη ΜΚΟ Melissa. Παράλληλα διατηρεί ιδιωτική πρακτική Ψυχοθεραπείας και Κλινικής Εποπτείας.
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη χρήση της αφήγησης και διαδραμάτισης μύθων και ιστοριών με θεραπευτικό σκοπό. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε διάφορα Ευρωπαϊκά σεμινάρια και εκπαιδευτικές ημερίδες, με πιο πρόσφατο το σεμινάριο που έδωσε στο συνέδριο της Βρετανικής Ένωσης Δραματοθεραπευτών (BADth). Είναι ενεργό μέλος του HCPC και BADth.
Από τον Οκτώβριο του 2021 ο Γιώργος συνεργάζεται με το Herma ως επόπτης και καθηγητής.

Κατερίνα Πουρνάρα

Μαρία Τερζάκη

Θεατροπαιδαγωγός, Ηθοποιός, Μουσικός

Έχει σπουδάσει Κινηματογράφο, Αγγλική Φιλολογία και Θέατρο στην Ελλάδα και την Αγγλία. Έχει παρακολουθήσει θεατρικά εργαστήρια με τους Roberta Carreri και Torgeir Wethal, Μίρκα Γεμετζάκη, Kathleen Gallaher, Thomas Richards κ.α. Έχει εξειδικευτεί στο Θέατρο στην Εκπαίδευση με τους τον Chris Cooper και Πέγκυ Στεφανίδου. Είναι εκπαιδευόμενη Δραματορθεραπεύτρια από το 2019 στο Ψυχοθεραπευτικό και Εκπαιδευτικό κέντρο δια βίου μάθησης, «το Έρμα». Παράλληλα έχει κάνει τετραετή εκπαίδευση στη Βυζαντινή Μουσική, μαθήματα τραγουδιού, κρουστών, Body Percussion κ.α. Διδάσκει θέατρο σε παιδιά και εφήβους σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο και το Play. Σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα και δραματοποιημένες αφηγήσεις που απευθύνονται κυρίως σε παιδιά σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, βιβλιοθήκες, σχολεία και φεστιβάλ. Από το 2012 είναι μόνιμος συνεργάτης του Μουσείου Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας. Έχει επίσης συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή, Το Ίδρυμα Θεοχαράκη, τη Βιβλιοθήκη του ΠΙΟΠ κ.α. Έχει πάρει μέρος σε θεατρικές παραστάσεις ως ηθοποιός ή και σκηνοθέτης κάποιες από αυτές είναι: «Η Ωραία και το Τέρας στη μαγεμένη πολιτεία» σκην. Α. Βασιλοπούλου, ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης 2006, «Υπάρχουν και καλοί γίγαντες», σκην. Μ. Σαντοριναίος, Θέατρο Φούρνος 2008-2009, «Ακαλακούπμα» Κινητήρας Στούντιο 2010- 2011, «Ο γάιδαρος ο Μένιος ο Παραχαϊδεμένος» σκην. Γ. Μπινιάρης, 2012, «Οι Μύθοι του Αισώπου» σε φεστιβάλ και σχολεία 2011- 2014, «Κοντσέρτο για Λύκους και Κοντραμπάσο» Κινητήρας Στούντιο. 2015- 2018, «Μια Κόρα αφηγείται», 2018- 2020, «Παραμυθένια Λόγια στο Μαντήλι», 2017-2020, «Ο Φίλος μου ο Τζιμ» Ίδρυμα Θεοχαράκη 2019-2020.

Από το 2004 εργάζεται επίσης ως επαγγελματίας μουσικός συμμετέχοντας σε διάφορα σχήματα σμυρναίικης και παραδοσιακής μουσικής (τραγούδι, κρουστά, ούτι, κιθάρα). Διδάσκει το μάθημα «ΧορΌδία», στο Loop Dance Lab όπου συνδυάζεται το παραδοσιακό τραγούδι με τον χορό. Το 2018 ίδρυσε την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Θεάτρου ΑΡΝΙΤΣΙ ΜΠΙΤΣΙ.

Κατερίνα Πουρνάρα

Μαρίνα Σκορδά

Ψυχολόγος – MSc Σχολικής Ψυχολογίας – Ειδ. Παιγνιοθεραπεύτρια

Σπούδασε Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε MSc στη Σχολική Ψυχολογία. Διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου. Ολοκληρώνει τις σπουδές της στο Ψυχοθεραπευτικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο Δια Βίου Μάθησης το ‘ΕΡΜΑ’. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στην ειδική αγωγή, στην αξιολόγηση μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες, στο σχεδιασμό εξατομικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, στην υποστήριξη της σχολικής κοινότητας μέσα από την εφαρμογή προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης, τη διαλεκτική συμβουλευτική, τη συμβουλευτική γονέων και την υποστήριξη του έργου του εκπαιδευτικού. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων και έχει διδάξει ψυχολογία σε φορείς μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης (Δ.Ι.Ε.Κ., Κ.Δ.Β.Μ., κολλέγια). Τα τελευταία έτη εργάζεται ιδιωτικά ως ειδικευόμενη Παιγνιοθεραπεύτρια με παιδιά, εφήβους και ενήλικες, ενώ δραστηριοποιείται και στη συμβουλευτική οικογένειας. Η αγάπη της για την παιγνιοθεραπεία και τη δραματοθεραπεία, την οδήγησε στη συνέχιση των σπουδών της στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Φιλοσοφία και Τέχνες.

Μαρίνα Σκορδά

Τσουκαλά Αιμιλιάνα

Γενήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Ζάκυνθο. Πτυχιούχος του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και ειδ. Δραματοθεραπεύτρια στο Ψυχοθεραπευτικό κέντρο δια βίου μάθησης Έρμα. To 2017 ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της στην Vinyasa Yoga (200h) και είναι πιστοποιημένη δασκάλα από την Yoga Alliance.Από τότε εργάζεται ως δασκάλα yoga σε studio της Αθήνας διδάσκοντας σε διάφορους πληθυσμούς σε ομαδικό ατομικό επίπεδο(άτομα με σκλήρυνση κατα πλάκας, έγκυες, εφήβους,κ.ά), ενώ παράλληλα συνεχίζει τις σπουδές της ολοκληρώνοντας τις 500h εκπαίδευσης yoga .Είναι μέλος της εκπαιδευτικής ομάδας δασκάλων του Evergreen Yoga Studios όπου παραδίδει σεμινάρια σε σχέση με την ψυχολογία της Yoga και στα σεμινάριά της παντρεύει την σωματικότητα της Yoga με την Δραματοθεραπεία, καθώς ο συνδυασμός τους μπορεί να φέρει το άτομο σε επαφή με τα βαθύτερα επίπεδα του ασυνείδητου.Έχει ασχοληθεί με τον σύγχρονο χορό, έχει παρακολουθήσει ποικίλα σεμινάρια πάνω στο σωματικό θέατρο και το butoh καθώς και στο θέατρο στην εκπαίδευση. Έχει υπάρξει μέλος τoυ θεατρικού εργαστηρίου της ομάδας C for Circus ως ηθοποιός και έχει εργαστεί ως εμψυχώτρια καθοδηγώντας θεατρικά εργαστήρια για παιδιά. Εργάζεται ιδιωτικά ως Δραματοθεραπεύτρια.

Τσουκαλά Αιμιλιάνα

Ελπίδα Μαρίνου

Ψυχοθεραπεύτρια – Eιδ. Δραματοθεραπεύτρια, Παιδαγωγός Ειδικής Αγωγής (MSc)

Σπούδασε στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (κατεύθυνση Ψυχολογίας) στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια απέκτησε MSc στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Παράλληλα, είναι ειδ. Δραματοθεραπεύτρια στο Ψυχοθεραπευτικό και Εκπαιδευτικό κέντρο Δια Βίου Μάθησης «το Έρμα» και αποτελεί μέλος της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Παιγνιοθεραπευτών και Δραματοθεραπευτών. Ακόμη, έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων γύρω από την Ψυχολογία και την Ψυχοθεραπεία με πιο πρόσφατα το «Παιδικό Τραύμα: πρακτικές υποστήριξης στο σχολείο και την οικογένεια» από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και το «Child Protection: Children’s Rights in Theory and Practice» από το HarvardX. Τέλος, είναι Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων.

Έχει εργαστεί σε πλαίσια με ευάλωτες ομάδες πληθυσμού παρέχοντας συνεδρίες Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης, όπως την ΑΜΚΕ Εξέλιξη Ζωής, τα Παιδικά Χωριά SOS Βάρης, τη Στέγη Θηλέων ο Άγιος Αλέξανδρος (πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) και το Φιλανθρωπικό Σωματείο Κάριτας Αθήνας (πρόγραμμα Εστία χρηματοδοτούμενο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες). Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ιδιωτικά και παράλληλα συνεργάζεται με χώρους Ψυχοθεραπείας και Ειδικής Αγωγής πραγματοποιώντας Ψυχοθεραπευτικές και Ψυχοεκπαιδευτικές συνεδρίες μέσω παιχνιδιού και θεάτρου σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Ελπίδα Μαρίνου

Καπραλου Παναγιώτα

Πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ειδ. Δραματοθεραπεύτρια στο Ψυχοθεραπευτικό και Εκπαιδευτικό κέντρο Δια Βίου Μάθησης “Έρμα”. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως συνοδός παράλληλης στήριξης σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία και έχει διδάξει Κοινωνιολογία σε ποικίλα πλαίσια. Εκπαιδεύτηκε στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων σχετικά με την ψυχοθεραπεία καθώς και σεμινάρια ποίησης, αυτόματης γραφής και θεατρικού αυτοσχεδιασμού. Πρόσφατα υπήρξε συντονίστρια βιωματικού εργαστηρίου Δραματοθεραπείας στα πλαίσια της 11ης Διαδικτυακής ημερίδας της ΕΕΨΕ με θέμα “Η συμβολή της Ψυχοθεραπείας στο ατομικό και συλλογικό τραύμα”. Συνεργάζεται εθελοντικά με την Συνύπαρξη, Δίκτυο Δωρεάν Ψυχολογικής Υποστήριξης και Πολιτισμού. Εργάζεται ιδιωτικά ως Δραματοθεραπεύτρια.

Καπράλου Παναγιώτα