Δραματοθεραπεία
Η Δραματοθεραπεία χρησιμοποιεί όλες τις μορφές του θεάτρου και της δράσης ως άμεση θεραπευτική παρέμβαση. Βασίζεται στην αντίληψη ότι το θέατρο περιέχει ενδογενείς θεραπευτικές ιδιότητες και ότι η δραματική μεταφορά έχει τη δύναμη να επιφέρει αλλαγή σε βαθύ επίπεδο (κάθαρση). Χρησιμοποιεί κυρίως θεατρικές τεχνικές (φωνή, κίνηση, αυτοσχεδιασμό, ρόλους) και δομές (πρόβα, παράσταση, σκηνοθεσία) και άλλες εκφραστικές, δημιουργικές τεχνικές (ζωγραφική, πηλός, άμμος).Η Δραματοθεραπεία ανήκει στην κατηγορία των θεραπειών μέσω της τέχνης (Arts Therapies).
Τρόποι παρέμβασης
Ατομική Δραματοθεραπεία & Ομαδική Δραματοθεραπεία
Ομαδική Δραματοθεραπεία
Στόχος των ομάδων Δραματοθεραπείας είναι να αναπτύξει την υγιή πλευρά του ατόμου, να το διδάξει νέους τρόπους διαπραγμάτευσης και αντιμετώπισης των καταστάσεων της ζωής του, επιφέροντας έτσι την ψυχική και συναισθηματική του ισορροπία. Αυτό επιτυγχάνεται διευρύνοντας τα όρια των εμπειριών του θεραπευμένου και μεγαλώνοντας το φάσμα των συναισθηματικών και κοινωνικών ρόλων που διαδραματίζει στη ζωή του.
Οι τεχνικές που χρησιμοποιεί η Δραματοθεραπεία είναι: κίνηση – μίμηση – καθοδηγούμενη φαντασία – κοινωνιόγραμμα – ζωγραφική πυλό. Μέσα σε μία δραματοθεραπευτική συνεδρία το προσωπικό σενάριο του κάθε μέλους παρουσιάζεται με συμβολική μορφή.
Οι ομάδες είναι βραδέως εναλλασσόμενες και λειτουργούν εβδομαδιαία με διάρκεια μιάμισης ώρας η κάθε συνεδρία. Τα άτομα σε κάθε ομάδα είναι από 4 μέχρι 8.